NOUA CLASA ENERGETICA A APARATELOR ELECTROCASNICE
 

 

Noua clasa energetica a aparatelor electrocasnice

 

Incepand cu data de 1 Martie 2021, este introdusa o noua etichetare energetica a UE pentru produsele electrocasnice. Astfel, vechile clase energetice, vor fi inlocuite cu unele noi, decise de Comisia Europeana prin intermediul Regulamentelor delegate Noul sistem va utiliza doar clasele de la A la G (fără A+, A++ și A+++). Clasa A (verde) este cea mai eficientă din punct de vedere energetic și clasa G (roșu) cel mai puțin eficientă.

 

De ce s-a decis noua etichetare energetica?

 

Introdusa pentru prima oara in anul 1995, etichetarea energetica a UE s-a dovedit a fi un adevarat succes, peste 85% dintre consumatori utilizand-o inainte de achizitionarea unui produs. Aceasta a avut efecte foarte bune asupra pietei concurentiale si asupra dezvoltarii unor solutii inovatoare. Astfel, desi la inceput principalele clase energetice era cele mai joase (E, F, G), s-a ajuns, in prezent, la situatia in care majoritatea produselor fac parte din clasele energetice superioare, A+, A++ sau A++.

Pentru a se asigura ca toate produsele puse la dispozitia consumatorilor respecta reglementarile in vigoare si pentru a oferi o cat mai mare transparenta si usurinta in luarea deciziei finale de cumparare, Comisia Europeana a decis schimbarea si simplificarea noii etichete energetice si inregistrarea tuturor produselor intr-o baza de data online, comuna (EPREL), unde toti producatorii si importatorii trebuie sa isi inregistreze produsele, inclusiv intreaga documentatie tehnica detaliata necesara pentru activitatea de control al conformitatii.

 

Cadru legislativ

 

Care este cadrul legislativ în vigoare privind produsele eficiente din punct de vedere energetic?

Produsele eficiente din punct de vedere energetic sunt reglementate în prezent de două acte-cadru: o directivă și un regulament:

 

1. Directiva privind proiectarea ecologică (Directiva 2009/125/CE), un instrument pentru îmbunătățirea eficienței energetice a produselor

2. Regulamentul privind etichetarea energetică [Regulamentul (UE) 2017/1369] - instrumentul cu ajutorul caruia consumatorul recunoaste produsele cu cea mai buna performanta energetica

 
 

La ce produse se fac schimbari?

 

Produsele la care apar modificari ale etichetelor energetice fac parte din urmatoarele categorii: masini de spalat rufe, masini de spalat rufe cu uscator, masini de spalat vase, aparate frigorifice si televizoare. Mai multe detalii aici.

 

Ce presupune eticheta energetica?

 

Eticheta energetica este o eticheta UE impusa de lege, ce se regaseste pe produs, si ofera informatii consumatorului cu privire la consumul de energie electrica al produsului.

Etichetele energetice sunt obligatorii pentru toate aparatele vândute în UE pentru care există o cerință sau o reglementare referitoare la etichetare. Acestea trebuie afișate în mod vizibil pe fiecare aparat.

 

Ce modificari sunt aduse?

 

Noile etichete energetice stabilite de Comisia Europeana aduc anumite modificari importante, cu scopul de a informa consumatorul intr-un mod cat mai detaliat inainte de a isi alege un produs.

 
 

O noua scala energetica (A – G)

 

Sunt inlocuite vechile clase energetice cu +, si anume A+++, A++ sau A+ cu o scala uniforma de consum de energie de la A la G.

 

Cod QR

 

Fiecare eticheta va contine un cod QR care, in urma scanarii cu un smartphone, tableta, etc. va redirectiona clientul catre Registrul European de Produse pentru Etichetarea Energetica (EPREL). In respectivul loc se vor afla informatii privind conformitatea etichetei energetice a produsului si informatii despre acesta.

 

Alte informatii

 

In functie de produsul al carui eticheta energetica o citim, vom gasi o serie de informatii personalizate. Mai multe detalii aflati mai jos, unde este prezentata fiecare eticheta/categorie de produse.

 

 

Maşini de spălat rufe

 

Una dintre schimbările majore ale etichetei energetice pentru mașinile de spălat rufe este modificarea programului de testare la care se referă toate valorile etichetelor. De exemplu, consumul de energie va fi bazat pe 100 de cicluri de spălare. Noul program „Eco 40-60” este adecvat pentru curățarea țesăturilor murdare obișnuite din bumbac, pânză sau fibre mixte care pot fi spălate la 40°C sau 60°C, pe baza simbolului de îngrijire. Țesăturile indicate pot fi combinate în acest ciclu de spălare. Programul „Eco 40-60” este cel mai eficient program din combinația „consum de energie și apă”.

 
 

1 Cod QR
2 Clasa de eficiență energetică**
3 Consum ponderat de energie** în kWh/100 cicluri de funcționare (în programul Eco 40-60)
4 Capacitate de încărcare maximă
5 Durata programului „Eco 40-60”
6 Consum ponderat de apă** în litri/ciclu de funcționare (în programul Eco 40-60)
7 Clasa de eficiență la centrifugare**
8 Nivel de zgomot în timpul ciclului de centrifugare exprimat în dB(A) re 1 PW și clasa de zgomot**

 
* Eco 40-60 Pentru a obtine eficienta energetica optima, acest program are o temperatura optima de spalare definita. Aceasta temperatura nu poate fi schimbata de catre client. Temperatura reala de spalare este specificata în manualul de utilizare si poate devia de la temperatura de spalare selectata din motive de economisire a energiei, in functie de incarcare. Performanta de spalare respecta cerintele legale.
** Valorile se aplica la incarcari pe sfert, pe jum1tate sau totale.
 

 

Masini de spalat rufe cu uscator

 

Eticheta energetica actuala pentru masinile de spalat rufe cu uscator nu a fost revizuita de cand a fost prezentata initial, în 1996, motiv pentru care înca arata scara initiala de la A la G. Deoarece masinile de spalat rufe cu uscator sunt utilizate mai frecvent doar pentru spalare, eticheta este separata in doua parti. Partea stanga a etichetei specifica valorile ciclului de functionare complet „spalare si uscare”. Partea dreapta a etichetei afiseaza doar valorile pentru ciclul de spalare. Valorile care vor fi specificate pe aceasta eticheta doar pentru ciclul de spalare reflecta modificările informatilor obligatorii pentru noua eticheta a masinilor de spalat rufe.

 
 

1 Cod QR
2 Clasa de eficienta energetica* (ciclu de functionare complet)
3 Clasa de eficienta energetica* (ciclu de spalare)
4 Consum ponderat de energie* în kWh/100 cicluri (ciclu de functionare complet**)
5 Consum ponderat de energie* în kWh/100 cicluri (ciclu de spalare)
6 Capacitate de încarcare maxima (ciclu de functionare complet**)
7 Capacitate de incarcare maxima (ciclu de spalare)
8 Consum ponderat de apa* în litri/ciclu de functionare (ciclu de functionare complet**)
9 Consum ponderat de apa* în litri/ciclu de functionare (ciclu de spalare)
10 Durata programului (ciclu de funcționare complet)
11 Durata programului „Eco 40-60”
12 Clasa de eficienta la centrifugare*
13 Nivel de zgomot în timpul ciclului de centrifugare exprimat în dB(A) re 1 PW si clasa de zgomot

 
* Valorile se aplica la spalarea unei incarcari pe sfert, pe jumatate sau totale. In timpul spalarii si uscarii a jumatate de incarcare sau a unei incarcari complete.
** Spalare si uscare
 

 

Masini de spalat vase

 

Clasa de eficienta electrica pentru masinile de spalat vase continua sa se bazeze pe programul „Eco”. Cu toate acestea, standardul de testare a fost schimbat. De exemplu, se vor folosi căni, oale și ustensile de plastic pentru a determina performanțele de curățare și uscare pentru a reflecta mai bine comportamentul efectiv în timpul utilizării. Un element nou este specificarea duratei programului Eco. Acest program este ecologic, ideal pentru vase murdare obișnuite și este cel mai eficient program din combinația „consum de energie și apă”. Ca și în cazul masinilor de spalat rufe si al masinilor de spalat rufe cu uscator, consumul de energie va fi bazat pe 100 de cicluri de spalare.

 
 

1 Cod QR
2 Clasa de eficienta energetica
3 Consum de energie in kWh/100 de cicluri de functionare (in programul Eco)
4 Numar standard de tacamuri normale pentru programul Eco
5 Consum de apa in litri/ciclu de functionare (in programul Eco)
6 Durata programului „Eco”
7 Nivel de zgomot exprimat in dB(A) re 1 PW si clasa de zgomot

 

 

Frigidere si congelatoare

 

Procesul de determinare a clasei energetice este acum mai cuprinzator. Ia in calcul tipul aparatului, principiul de functionare, temperatura camerei si numarul si dimensiunile compartimentelor de depozitare. Restul elementelor de pe noua eticheta energetica raman practic aceleasi. Consumul de energie continua sa fie specificat in kWh drept consum anual („annum”). Eticheta ofera, de asemenea, informatii despre volumul total al tuturor compartimentelor frigiderului si congelatorului, daca este cazul, si despre zgomot si clasa de zgomot.

 
 

1 Cod QR
2 Clasa de eficienta energetica
3 Consum de energie in kWh/an (masurat in noile conditii standard)
4 Volumul total al tuturor compartimentelor congelatorului
5 Volumul total al tuturor compartimentelor frigiderului
6 Nivel de zgomot exprimat în dB(A) re 1 PW și clasa de zgomot

 

 

Vitrine frigorifice de vinuri

 

Ca si in cazul celorlalte etichete, scara claselor de eficienta energetica se schimba si pentru eticheta vitrinelor frigorifice de vinuri. Mai mult, prezinta de asemenea si un cod QR si clasele de emisii de zgomot. Ca si mai inainte, inca sunt afisate consumul anual de energie si numarul de sticle standard de vin care pot fi depozitate.

 
 

1 Cod QR
2 Clasa de eficienta energetica
3 Consum de energie in kWh/an (masurat în noile conditii standard)
4 Numarul de sticle standard de vin care pot fi depozitate
5 Nivel de zgomot exprimat in dB(A) re 1 PW și clasa de zgomot

 

 
SAMUS
- PREZENTARE BRAND -
Brandul Samus își regăsește inspirația din nevoile și stilul de viață în continuă schimbare al oamenilor și este dedicat să ofere acestora o viață mai simplă, mai frumoasă prin electrocasnice inovatoare, economice, elegante. Ceea ce dorim este să facem viața mai ușoară și să readucem simplitatea în viața de familie care tinde să devină din ce în ce mai complexă. Noi inovăm pentru a crea o mai mare libertate atât în bucătărie cât și, neîndoielnic, stilului de viață în continuă schimbare.
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER
Privim cu seriozitate dreptul la intimitate si protectia datelor cu caracter personal.
Pentru mai multe informatii citeste Aici.
SAMUS
SC SMART ELECTRO-DISTRIBUTION SRL
Blv. Basarabia, nr. 256, Complex Industrial
Faur, depozitul 97A
Bucuresti, Romania
Vanzari si Oferte distributie
021/242.31.71
Service produse
021/242.31.71
Copyright © 2023 Smart Electro-Distribution SRL. Toate drepturile rezervate.